Klanten beoordelen ons gemiddeld met 4.8 uit 5 sterren.

Motorolie peilen 4 augustus 2019

Motorolie, uw auto kan niet zonder.
Elke brandstof auto (benzine, diesel of gas) heeft naast brandstof ook met regelmaat verse motorolie nodig om zijn werk te kunnen doen. Hoeveel motorolie de motor van de auto verbruikt verschilt sterk per model en type auto en loopt daardoor uiteen van 1 liter motorolie per 2.000 tot 5.000 kilometer. In het instructieboekje van uw auto wordt het verwachte gebruik beschreven.

Hoe vaak het oliepeil controleren?
Wij adviseren u om elk kwartaal het peil van uw motorolie te controleren, samen met de andere vloeistoffen in uw auto (koelvloeistof en ruitensproeiervloeistof) en uw bandenspaning. Wanneer u veel kilometers rijdt voor uw werk of op vakantie gaat en veel van uw auto vraagt door bijvoorbeeld lange afstanden te rijden of bergritten adviseren wij u om het oliepeil ook gedurende uw reis te controleren. De motor van uw auto moet daarvoor wel afgekoeld zijn. Uw motor is bij normaal gebruik na 15 minuten voldoende afgekoeld.

Waarschuwingslampje olie betekent uw auto direct veilig aan de kant zetten!
Veel moderne auto’s beschikken over een waarschuwingslampje wanneer het oliepeil van uw motor onvoldoende is. Dit is een waarschuwingslampje dat u heel serieus moet nemen want het oliepeil is dan al op een (te) laag niveau. Dus wanneer dit lampje gaat branden is het belangrijk om uw auto zo snel mogelijk op een veilige plaats te stoppen en de olie bij te vullen nadat uw motor voldoende is afgekoeld. U kunt dit lampje dus op geen enkele wijze vergelijken met bijvoorbeeld het waarschuwingslampje wanneer uw brandstofpeil te laag is, dan kunt u nog enkele kilometers doorrijden. Maar met een brandend oliepeil lampje kan dat onder geen beding. Het doorrijden met onvoldoende motorolie kan tot een flinke motorschade leiden. Afhankelijk van de leeftijd en de kilometerstand van uw auto zou dit zelf het total loss van uw auto kunnen betekenen. Maar veel belangrijker hierin is uw veiligheid, uw passagiers en medeweggebruikers want een auto met onvoldoende olie in de motor kan abrupt tot stilstand komen of fors snelheid minderen (de zogenaamde noodloop).

Welke motorolie?
Het kiezen van de juiste motorolie doet u nauwkeurig. De keuze voor de juiste olie verlengt niet alleen de levensduur van uw motor maar bespaart u ook in uw brandstofverbruik. Laat u daarom over motorolie niets wijs maken. Motorolie gaat niet alleen over de dikte van de olie, de zogenaamde viscositeit aangeduid als bijvoorbeeld 5W30 of 19W40 maar net zo belangrijk zijn de toevoegingen, de zogenaamde additieven die zich in motorolie bevinden. Viscositeit zorgt voor de optimale smering  van de motor en additieven zorgen voor het schoonhouden van uw motor en daarmee een optimale verbranding van de brandstof. Welke motorolie bij uw auto hoort vindt u in het instructieboekje van de auto en bij sommige auto’s ook op de sticker in de deurstijl aan de bestuurderszijde.
Er zit veel kwaliteitsverschil in motorolie. Kies altijd een kwaliteitsmerk olie. Dit prijsverschil verdient u terug in het onderhoud van uw auto en uw brandstofverbruik. U herkent de kwaliteit van de olie aan het API of ACEA keurmerk. Het API (American Petrol Institute) keurmerk maakt onderscheidt tussen benzine (S) en diesel (C) motoren. De tweede letter in het keurmerk staat voor de kwaliteit. Hoe hoe verder deze letter in het alfabet staat hoe beter de kwaliteit. ACEA (Association des Constructeurs Europeens d’Automobile) is het Europese keurmerk. Dit keurmerk maakt onderscheid tussen benzine motoren (A) en lichte dieselmotoren (B), diesel motoren met een partikel filter(C) en zware dieselmotoren (E). Het cijfer achter de letter geeft het kwaliteitsniveau weer. Hoe hoger het getal, hoe dikker de olie blijft bij een draaiende motor en hoe beter de motor van uw auto beschermt is.

Hoe motorolie bijvullen?
Motorolie bijvullen is eenvoudig te doen en doen wij kosteloos voor u wanneer u beschikt over een Blekkink Privilege Pas. Wanneer u zelf uw motorolie bijvult dan gaat u als volgt te werk:

  1. Uw motorolie vult u bij wanneer de motor van de auto koud is. Hiervoor moet de motor van de auto ten minste 15 minuten niet gedraaid hebben.
  2. Om de stand van de olie goed te kunnen peilen is het belangrijk dat uw auto recht staat op een vlakke ondergrond dus bijvoorbeeld niet op een stoeprand of drempel.
  3. U opent de motorkap en draait de dop van het motoroliereservoir.
  4. U trekt de peilstok uit het reservoir en veegt deze schoon met een stuk papier of een doek.
  5. Op de schone peilstok ziet u streepjes staan waarmee u kunt aflezen hoeveel olie er zich in het reservoir bevindt. Het oliepeil mag nooit onder het onderste maatstreepje (minimum) staan en nooit boven het hoogste maatstreepje (maximum). Wanneer er meerdere maatstreepjes op de peilstok staan vindt u in het instructieboekje van uw auto een advies tussen welke streepjes de motorolie van uw auto moet staan.
  6. Vervolgens steekt u de peilstok terug in het reservoir en haalt u deze er volgens meteen weer uit waarna u olieniveau kunt aflezen.
  7. Wanneer de olie kort of zelfs onder het minimum staat vult u deze bij tot aan het maximum. U kunt er dan vanuit gaan de u zeker een halve liter kunt bijvullen. Het is handig om hierbij een trechtertje te gebruiken. U vult bij met de voor uw auto juiste motorolie, zie boven.
  8. Wanneer u de olie heeft bijgevuld, controleert u opnieuw het oliepeil met een schone peilstok.
  9. Wanneer uw oliepeillampje brandde mag dit na het bijvullen niet meer branden. Omdat u uw oliepeil dan onvoldoende was zal er na het bijvullen, wanneer u de motor weer laat draaien, meer olie door uw motor geabsorbeerd worden. Het is daarom te adviseren om dan bij een volgende stop nogmaals uw olie te peilen.
  10. Oudere auto’s en auto’s met een hogere kilometerstand gebruiken vaak meer olie. Wanneer uw auto veel olie verbruikt, denk hierbij aan 1 liter op duizend kilometer, kan dit duiden op lekkage. Maak dan zo snel mogelijk een afspraak in onze werkplaats.

 Olie verversen of vervangen, waarom?
Naarmate de motorolie ouder wordt neemt de smerende en reinigende werking van de olie af. Daarom moet periodiek alle olie uit het reservoir en de motor vervangen worden. Hoe vaak de motorolie van uw auto ververst moet worden staat vaak beschreven in het instructieboekje van uw auto. Een vuistregel is om de motorolie elke 12 maanden te verversen. Het niet op tijd verversen van de motorolie van uw auto kan voor vervelende problemen zorgen. Daarom hoort het olie verversen tot de vaste werkzaamheden bij klein en groot onderhoud aan uw auto en gaat het verversen samen met het vervangen van het oliefilter.

 Is het tijd om de motorolie van uw auto te peilen en aan te vullen? Wij doen dit graag voor u. Wanneer u beschikt over een Blekkink Privilege Pas dan is het bijvullen motorolie (en alle vloeistoffen) gratis. U kunt hier zo voor langs rijden zonder afspraak.
Moet de motorolie van uw auto ververst worden? Maak hiervoor een afspraak in onze werkplaats dan zorgen wij dat u veilig uw weg kunt vervolgen.

maak nu een afspraak
HomeNieuwsMotorolie peilen