Koelvloeistof bijvullen 4 augustus 2019
Koelvloeistof, houdt uw motor koel.
Wanneer u met de auto gaat rijden wordt de motor warm. Deze warmte wordt afgevoerd door koelvloeistof. Maar koelvloeistof is nog heel veel meer. In koelvloeistof zitten ook toevoegingen, de zogenaamde additieven die zorgen dat de koelvloeistof niet bevriest, niet gaat schuimen, die roestvorming (corrosie) tegen gaan en die de motor van uw auto smeren.
Hoe vaak de koelvloeistof controleren?
Het systeem waar de koelvloeistof door heen stroomt is een gesloten systeem. Maar in dit systeem kunnen op verschillende plaatsen lekkages ontstaan. In de motor is dit vaak bij de koppakking en buiten de motor bij de koelslangen, de radiateur, de waterpomp of het thermostaathuis. Als er te weinig koelvloeistof in het koelsysteem zit kan de motor van uw auto oververhit (aan de kook) raken. Een oververhitte motor kan een dure reparatie betekenen. Dit is de reden waarom wij u adviseren om elk kwartaal het peil van uw koelvloeistof te controleren. Het is praktisch om dan ook meteen de andere vloeistoffen in uw auto (motorolie en ruitensproeiervloeistof) en uw bandenspanning te controleren. Lekkage van koelvloeistof kunt u mogelijk ook waarnemen wanneer er bijvoorbeeld aan een plasje vocht onder uw auto. Dit vocht moet u niet verwarren met vocht van het aircosysteem van uw auto. Maar ook nat tapijt in uw auto of witte rook uit uw uitlaat of witte drap aan de oliepeilstok kunnen indicaties zijn van lekkage van het koelsysteem.
De temperatuurmeter van de auto loopt in het rood of het waarschuwingslampje van de koelvloeistof gaat branden: dit betekent uw auto direct veilig aan de kant zetten!
Auto’s beschikken over een temperatuur meter die oploopt tot in het rood of hebben een waarschuwingslampje wanneer de temperatuur in de motor van uw auto gevaarlijk hoog wordt. Er zijn ook auto’s die over beide beschikken en een temperatuurmeter en een waarschuwingslampje. De temperatuur in het rood of een oplichtend waarschuwingslampje van de temperatuur is een waarschuwing die u heel serieus moet nemen. Het is belangrijk om uw auto dan zo snel mogelijk op een veilige plaats te stoppen en de koelvloeistof bij te vullen nadat uw motor voldoende is afgekoeld.
Heeft u geen koelvloeistof bij u dan is water een alternatief. Vervolgens kunt u uw auto weer starten en voorzichtig door rijden naar een autobedrijf om uw auto te laten controleren. U kunt doorrijden zolang de temperatuurmeter niet in het rood komt of het waarschuwingslampje uit blijft. U kunt uw auto helpen met koelen door de verwarming in uw auto zo hoog mogelijk te zetten, een eventuele aanhanger of caravan te ontkoppelen en wanneer aan de orde tijdens uw rit en mogelijk, bergwegen (klimmen) te vermijden. U kunt deze waarschuwing dus op geen enkele wijze vergelijken met bijvoorbeeld het waarschuwingslampje wanneer uw brandstofpeil te laag is, dan kunt u nog enkele kilometers doorrijden. Maar met een oververhitte motor kan dat onder geen beding. Het doorrijden met een overhitte motor kan tot een flinke motorschade leiden. Afhankelijk van de leeftijd en de kilometerstand van uw auto zou dit zelf het total loss van uw auto kunnen betekenen. Maar veel belangrijker hierin is uw veiligheid, uw passagiers en medeweggebruikers want een auto met oververhitte motor kan abrupt tot stilstand komen of aan de kook raken.
Welke koelvloeistof?
Het kiezen van de juiste koelvloeistof is eenvoudig. U kiest namelijk voor koelvloeistof van dezelfde kleur die nu in uw reservoir zit. Het reservoir van de koelvloeistof is doorzichtig waardoor u de kleur goed kan zien. Als het reservoir helemaal leeg is en u de kleur niet meer kan zien vindt u deze ook in het instructieboekje van uw auto. Als u twijfelt kies dan voor bijvullen met water. In de meeste moderne auto’s zitten de koelvloeistoffen G12 of 12+. Deze koelvloeistoffen hoeven niet ververst te worden, zij gaan een leven lang mee.
Hoe koelvloeistof bijvullen?
Koelvloeistof bijvullen is eenvoudig te doen en doen wij kosteloos voor u wanneer u beschikt over een Blekkink Privilege Pas. Wanneer u zelf uw koelvloeistof bijvult dan gaat u als volgt te werk:
- Uw koelvloeistof vult u bij wanneer de motor van de auto koud is. Hiervoor moet de motor van de auto ten minste 15 minuten niet gedraaid hebben.
- Om de goed te kunnen zien hoeveel vloeistof u gaat bijvullen is het belangrijk dat uw auto recht staat op een vlakke ondergrond dus bijvoorbeeld niet op een stoeprand of drempel.
- U opent de motorkap en draait voorzichtig de dop van het koelvloeistofreservoir. U kunt hierbij wanneer u kort daarvoor nog met de auto gereden heeft dit het beste met een doek doen. De dop van het reservoir kan dan namelijk warm zijn maar ook de vloeistof in het reservoir. Wanneer de vloeistof nog warm is zal deze willen ontsnappen, vergelijkbaar met fles limonade met prik die onder druk staat. Daarom draait u eerst de dop een klein stukje open en wanneer dat goed gaat kunt u deze een klein stukje verder open draaien. Wanneer er geen druk meer op de dop staat draait u deze helemaal open.
- Op dit reservoir staan twee maatstrepen voor de minimale en maximale hoeveelheid koelvloeistof. U vult de koelvloeistof bij tussen deze twee strepen.
- Wanneer uw temperatuur meter in het rood liep of het waarschuwingslampje voor de temperatuur brandde mag dit na het bijvullen niet meer branden. U kunt dan zolang dit opnieuw in het rood gaat of gaat branden op een rustig tempo naar een autobedrijf rijden om uw auto te laten controleren.
Is het tijd om de koelvloeistof van uw auto te controleren of bij te vullen? Wij doen dit graag voor u. Wanneer u beschikt over een Blekkink Privilege Pas dan is het bijvullen alle vloeistoffen, dus ook koelvloeistof gratis. Wanneer uw auto koelvloeistof verliest dan adviseren wij u om uw auto direct te laten controleren. Wanneer dit onderweg gebeurd en u beschikt over de Blekkink Service Pas dan staat u er niet alleen voor, in heel Europa. Bent u in de buurt, rijdt dan direct bij ons langs.
maak nu een afspraak