Klanten beoordelen ons gemiddeld met 4.8 uit 5 sterren.

Kenteken overschrijven, kwijt en meer 29 maart 2020

Het kentekenbewijs is het legitimatiebewijs van uw auto. U bent verplicht om dit bij u te hebben wanneer u met uw auto op weg gaat. Maar wat als u uw kentekenbewijs of de tenaamstellingscode bent kwijt geraakt? En hoe zit een en ander in elkaar bij overlijden?

Wat is een kentekenbewijs?
Het kentekenbewijs is het legitimatiebewijs van uw auto. Op dit bewijs staat onder andere het kenteken en het chassisnummer van de auto, de brandstof, de naam en het adres van de eigenaar en de datum van toelating.
Het chassisnummer van een auto wordt ook wel het VIN nummer genoemd, dat staat voor Vehicle Indentification Number. Elke auto die wordt geproduceerd krijgt een uniek VIN nummer en daarmee krijgt de auto zijn identiteit. Het VIN nummer wordt ingeslagen of gegraveerd in vaste delen van het voertuig. De datum eerste toelating is de datum waarop de auto voor het eerst een kenteken heeft gekregen. Dit kan ook in het buitenland zijn.

Kentekencard of kentekenbewijs
Sinds 1 januari 2014 is het kentekenbewijs een kentekencard geworden. Het kentekenbewijs bestaat uit de kentekencard en de tenaamstellingscode. De tenaamstellingscode moet u bewaren op een veilige plek want met deze code kan uw auto overgeschreven worden naar een andere eigenaar. Daarom ontvangt u deze code ook in twee delen. De code bestaat uit 9 cijfers. Wanneer de auto op uw naam geschreven wordt ontvangt u als eigenaar van de auto de eerste 4 cijfers. En het tweede deel van de code, de laatste 5 cijfers, ontvangt u tegelijk met de kentekencard.
Heeft u een auto van voor 2014, die na datum niet is overgedragen aan een andere eigenaar, dan heeft uw auto een papieren kentekenbewijs dat bestaat uit deel 1A; het deel met de voertuiggegevens, deel 1B; het deel met de tenaamstellingsgegevens en deel II het overschrijvingsbewijs.  Dit is het deel van het papieren kentekenbewijs dat u bewaard op een veilige plaats omdat u dit deel nodig heeft bij het overschrijven van uw auto naar een andere eigenaar. En heeft u een auto van voor 1996 dan heten vorengenoemde delen, deel I, II en III.

Kenteken overschrijven en vrijwaringsbewijs
Het overschrijven van een kenteken gebeurd wanneer u een auto koopt. Het overschrijven betekent dat het kentekenbewijs dat hoort bij de auto aan u wordt overgedragen als nieuwe eigenaar. Naast de kentekencard en de tenaamstellingscode of het kentekenbewijs en het overschrijvingsbewijs is hier voor een geldig legitimatiebewijs nodig van de koper  (dit mag dus ook een paspoort of ID-kaart zijn). Wanneer het overschrijven voor 16.00 gebeurd heeft u twee werkdagen later de kentekencard in uw bezit samen met de laatste 5 cijfers van de tenaamstellingscode. De eerste vier ontvangt u op het moment van overschrijven. Vanaf het moment dat de auto is overgeschreven bent u verantwoordelijk voor de auto. Dit betekent onder andere dat u dan voor uw auto de verzekering geregeld moet hebben. Want volgens de Nederlandse wet is elke eigenaar van een auto verplicht om de auto minimaal wettelijk aansprakelijk (WA) te verzekeren. Deze verzekering vergoed de schade die u met uw auto aan anderen veroorzaakt. Uiteraard is het ook mogelijk om uw auto aanvullend te verzekeren. Dit kan met WA-plus waarbij ook schade door onheil zoals diefstal of blikseminslag wordt vergoed. Of door te kiezen voor WA-casco (allrisk) dan wordt ook de schade aan uw eigen auto vergoed wanneer u een schade veroorzaakt heeft.
Wanneer u uw auto verkoopt dan ontvangt bij het overschrijven een vrijwaringsbewijs. Dit is het bewijs waarmee u als verkoper kan aantonen dat u niet meer verantwoordelijk bent voor de auto. De kosten voor het overschrijven van de het kentekenbewijs zijn overal in Nederland gelijk en bedragen 10,10 (bron: RDW, juli 2019).

Kentekenbewijs bij private- zakelijke lease of financiering
Wanneer uw auto een private lease of zakelijke lease auto betreft ontvangt u het kentekenbewijs van de lease of financieringsmaatschappij. Het kentekenbewijs staat dan in de regel op de naam van de maatschappij en de tenaamstellingscode is dan in hun bezit. Wanneer er sprake is van een financiering wordt de auto in de regel op uw naam overgeschreven door de financieringsmaatschappij nadat de laatste financieringstermijn of slottermijn is voldaan. Vanaf dit moment bent u ook vrij om de auto te verkopen of in te ruilen wanneer u dit wenst.

Wat moet u bij u hebben in de auto?
Wanneer u op weg gaat met de auto moet u de kentekencard bij u hebben. En heeft u een papieren kentekenbewijs dan heeft u deel 1A en 1B bij u.  Wanneer u uw kentekenbewijs niet kunt tonen wanneer u staande wordt gehouden kan de politie u hiervoor een boete geven van 45,-. Voor het niet kunnen tonen van uw rijbewijs is het boetebedrag overigens 95,- (bron: boetes.nl juli 2019). Maar wanneer de auto nog maar net in uw bezit is kunt u nog geen kentekenbewijs tonen. U mag dan toch in Nederland de weg op. Wanneer u dan staande wordt gehouden moet u binnen 14 dagen nadat het voertuig op uw naam is geschreven de kentekencard kunnen tonen. Maar let dus op: zonder kentekencard mag u niet met uw nieuwe auto rijden in het buitenland. Gaat u naar het buitenland lees dan ook onze Blekkink weet raad over autovakanties zodat u goed voorbereid op reis gaat.

Kentekenbewijs kwijt?
Wanneer uw kentekencard of -bewijs (deel 1a en 1b) kwijt bent geraakt of wanneer deze beschadigd is of wanneer u uw tenaamstellingscode of deel II bent kwijt geraakt dan kunt u online een vervangend nieuw bewijs aanvragen. Dit doet u op de website van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Om dit te kunnen doen moet u wel de eigenaar van de auto zijn en moet u het VIN nummer van uw auto bij de hand hebben. Afhankelijk van het moment van aanvragen beschikt u tussen 2 – 7 dagen weer over een kentekenbewijs en tenaamstellingscode. De kosten voor een nieuw kentekenbewijs bedragen 31,50,- (bron: RDW, juli 2019).

Kenteken overschrijven bij overlijden
Wanneer de eigenaar van de auto is overleden mag de auto niet op naam van de overledene blijven staan. Het voertuig is dan van de erfgenaam die het voertuig binnen 5 weken na het aanvaarden van de erfenis op zijn of haar naam moet schrijven. Zolang dit niet de situatie is zijn de erfgenamen verantwoordelijk voor de WA-verzekering van de auto, de motorrijtuigenbelasting en wanneer aan de orde, dat de auto APK goedgekeurd blijft. Op het moment dat de auto is overgeschreven mag de verzekering van de auto eindigen. Wij adviseren om bij overlijden contact op te nemen met de verzekeringsmaatschappij waar de auto verzekerd is wanneer er nog met de auto gereden wordt. Niet elke verzekeringsmaatschappij staat dit namelijk toe.

Uiteraard verzorgen wij voor u het tenaamstellen van de auto die u bij ons koopt en ontvangt u van ons een vrijwaring wanneer u een auto bij ons inruilt. Maar ook voor het verzekeren van uw auto bent u bij ons aan het juiste adres. En wij helpen u met het taxeren of het verkopen van een auto bij een overlijden.

 

contact
HomeNieuwsKenteken overschrijven, kwijt en meer