Klanten beoordelen ons gemiddeld met 4.8 uit 5 sterren.

Accu en starthulp 10 november 2022

De accu is de batterij van uw auto.
De elektrische energie die in de accu zit is nodig om uw auto te starten en ondersteund de elektronica in uw auto zoals de verlichting, de radio, het navigatiesysteem en de computertechnologie in uw auto. Daarom kan de accu leeg raken wanneer u per ongeluk de deur of de kofferklep niet goed gesloten heeft en daardoor de binnenverlichting blijft branden. Of bij auto’s, waar de radio of de verlichting niet gekoppeld is aan het starten en uitzetten van de auto, wanneer deze aan blijven staan. De accu blijft dan energie leveren totdat de accu leeg is.

Hoe vaak de accu laten controleren?
Helaas kom je er vaak te laat achter wanneer de accu leeg is of kapot gaat. Want een accu kan net als bijvoorbeeld de batterij in uw telefoon of in de afstandsbediening van uw televisie gewoon op zijn. Vaak gebeurd dit in de winter bij lage temperaturen omdat kou een negatief effect heeft op de capaciteit van de accu. En als uw auto niet start betekent dit niet altijd dat de accu kapot is.
Wij adviseren u om elk jaar de accu van uw auto te laten controleren. Wij doen dit vanzelfsprekend voor u bij de zomer- en wintercheck. Zodat u veilig met uw auto op vakantie en de winter in kan. Heeft u een Blekkink Privilege Pas dan zijn deze checks kosteloos.
Wilt u alleen weten hoe de accu van uw auto er voor staat? Kom dan langs in onze werkplaats. Daar testen wij gratis uw accu en wanneer nodig kunnen wij deze ter plekke vervangen. Het is niet nodig om hiervoor een afspraak te maken.

Waar wij rekening mee houden wanneer de accu van uw auto vervangen wordt.
Wanneer de accu van uw auto vervangen wordt kan dit bij een moderne auto gevolgen hebben voor de elektronica in uw auto zoals het motormanagement en de sleutelherkenning. Het is daarom belangrijk dat dit deskundig gebeurd zodat u zonder problemen uw auto weer kunt starten en veilig uw weg kan vervolgen. Bij uw autobedrijf Blekkink bent u daarvoor aan het goede adres en voor de prijs hoeft u het niet te laten. Wij hebben aantrekkelijke actieprijzen voor het vervangen van uw accu.

Waarschuwingslampje accuspanning betekent zo snel mogelijk uw auto laten controleren!
Wanneer u uw auto start brandt altijd even kort het lampje van de accu. Als deze blijft branden rijdt dan zo snel mogelijk bij ons langs om uw accu en dynamo te laten controleren.

Uw auto start niet meer.
Wanneer uw auto niet meer start en u bent in de buurt neem dan contact met ons op dan komen wij naar u toe om u een start hulp te geven. Bent u onderweg en beschikt u over de Blekkink Service Pas dan kunt u rekenen op een starthulp in heel Europa door onze Euro Repar routeservice.

Zelf uw auto starten met startkabels.
Heeft uw een set startkabels dan kunt u ook zelf uw auto een starthulp geven wanneer er een tweede auto in de buurt is. U gaat dan werken met elektrische spanning. Het is daarom belangrijk dat u zorgvuldig te werk gaat.

Om te beginnen heeft u de juiste startkabels nodig. Een complete set startkabels bestaat uit een rode en een zwarte kabel met aan beide uiteinden van de kabels klemmen.Start kabels die zowel voor benzine als diesel auto’s geschikt zijn, zijn 25 millimeter dik. Zijn de kabels minder dik, 16 millimeter? Dan zijn zij alleen geschikt voor benzinemotoren. Een dieselmotor gebruikt meer stroom, wanneer u te dunne kabels bij een dieselmotor gebruikt zullen deze te warm worden en mogelijk zelfs smelten.

Heeft u de juiste kabels dan bent u klaar om een start hulp te geven of te ontvangen. U gaat hierbij als volgt te werk:

 1. Rijdt de helpende auto in de nabijheid van de auto die een starthulp nodig heeft en schakel de motor uit.
 2. Van de auto die de start hulp gaat ontvangen schakelt u alle elektrische voorzieningen uit zoals verlichting, radio, airco en verwarming.
 3. U maakt van beide auto’s de motorkap open en sluit de startkabels aan. U zorgt er hierbij voor dat de kabelklemmen van de rode en zwarte kabel op geen enkel moment contact met elkaar hebben. U werkt volgens de vast volgorde:
   • eerst plaatst u de klem van de rode kabel op + plus pool van de accu van de helpende auto;
   • vervolgens plaatst u de andere klem van de rode kabel op de + plus pool van de accu van de auto die starthulp krijgt;
   • daarna plaatst u de zwarte kabel op de – min pool van de accu van de helpende auto;
   • en vervolgens plaatst u de andere klem van de zwarte kabel op een stuk ongelakt metaal van de auto die starthulp krijgt, bijvoorbeeld het motorblok. Bij het laden van een loodzwavelzuuraccu is dit de enige veilige manier.
 4. Wanneer de kabels zijn aangesloten start u de motor van de helpende auto. Het is goed om de helpende auto even enkele minuten te laten lopen met de verlichting aan. Hiermee voorkomt u piekspanning.
 5. Na enkele minuten gaat u uw auto starten. Wanneer u dit doet zet de bestuurder van de helpende auto deze auto in zijn vrij en geeft vervolgens een klein beetje gas, dit zorgt er voor dat uw auto voldoende geladen wordt om te starten. U start de auto zoals u dit altijd doet.
 6. Wanneer uw auto start laat u de auto enkele minuten lopen. De startkabels laat u aangesloten.
 7. Na ongeveer 5 minuten kunt u de startkabels losmaken.  Beide auto’s blijven lopen wanneer u de kabels gaat verwijderen. En van de auto die de starthulp heeft gekregen zet u het ontwasemen en de achterruitverwarming aan om piekspanning te voorkomen. Vervolgens gaat u de kabels verwijderen. U gaat hier bij als volgt te werk:
   • eerst haalt u de klem van de zwarte kabel los van de massa van de auto die de start hulp heeft gekregen;
   • vervolgens verwijdert u de klem van de zwarte kabel van – min pool van de auto die start hulp heeft gegeven;
   • daarna haalt u de klem van rode kabel van de + plus pool van de auto die de start hulp heeft gegeven;
   • en dan haalt u de klem van de rode kabel van de + plus pool van de auto die de start hulp heeft ontvangen.
 8. Vervolgens gaat u een half uurtje met de auto rijden om de accu weer op te laden. Hoe minder elektrische voorzieningen in de auto u hierbij gebruikt zoals airco, verlichting en radio hoe sneller de accu weer opgeladen is. Ook is het belangrijk dat u tijdens het opladen zoveel mogelijk door kan blijven. Kies daarom een route met snel- of autoweg.

Wanneer uw auto een starthulp heeft gehad en de oorzaak hiervan voor u onduidelijk is, kom dan zo snel mogelijk bij ons langs voor een controle van uw auto. 

Wilt u de accu van uw auto laten controleren? Dit kan zonder afspraak en de controle van de accu is gratis. Wanneer de accu vervangen moet worden dan heeft u bij Autobedrijf Blekkink al een nieuwe accu voor uw auto vanaf € 89,-. Kom langs in onze werkplaats dan zorgen wij dat uw auto in top conditie blijft.

contact

 

HomeNieuwsAccu en starthulp