Klanten beoordelen ons gemiddeld met 4.8 uit 5 sterren.

De nieuwe brandstof etiketten 5 oktober 2019

Sinds oktober 2018 zijn er nieuwe namen en symbolen voor brandstoffen. Hierdoor worden nu in alle Europese landen brandstoffen onder dezelfde naam verkocht en dat is natuurlijk wel zo makkelijk wanneer u bijvoorbeeld met uw auto op vakantie gaat.
Daarnaast komen er steeds meer nieuwe brandstoffen bij. Met de nieuwe Europese brandstof etikettering gaat het ook eenvoudiger worden om deze nieuwe brandstoffen te herkennen.

Hoe weet ik welke brandstof er in mijn auto moet?
De nieuwe namen en symbolen voor brandstof worden niet alleen gebruikt aan de pomp maar zijn in nieuwe auto’s verkocht vanaf oktober 2018 ook zichtbaar op de tankdop of in de tankklep en in de bij de auto behorende gebruiksaanwijzing (boekjes).
In Nederland verdwijnen de vertrouwde namen zoals diesel en super niet. Maar er komt een sticker bij zodat overal in Europa duidelijkheid is welke brandstof er getankt moet worden.

De nieuwe namen en symbolen
De oude etiketten maken plaats voor witte etiketten met zwarte gerande symbolen en zwarte belettering.

    • Het ronde symbool staat altijd voor benzine, de vierkant voor diesel en de ruit voor gas.
    • De letter E staat voor benzine
    • De letter B staat voor diesel. Dit is voor ons Nederlanders wel even opletten dus.
    • Het getal staat bij benzine en diesel voor het percentage bio-componenten dat in de brandstof is gebruikt.

Veel voorkomende brandstoffen

Benzine
E5          dit was de ons bekende Euro95, in deze brandstof zat 5% bio-ehtanol, daar staat het cijfer 5  voor, deze brandstof is sinds                                                          oktober 2019 vervangen door E10
E10        dit is benzine met 10% bio-ethanol.
E85        dit is benzine met 15% bio-ethanol. E85 wordt in Nederland niet vaak gebruikt.

Diesel
B7             dit is diesel met 7% biodiesel.
B10           dit is diesel met 10% biodiesel.
B100        wordt ook wel ‘blauwe diesel’ genoemd of HVO (Hydrotreated Vegetable Oil). Deze diesel wordt gemaakt van                                                                               plantaardige afval oliën en behoort tot de nieuwe generatie dieselbrandstof.
XTL         is een synthetische diesel.

Gas
H2           dit is het scheikundige symbool voor waterstof.
CNG        dit is aardgas.
LPG         dit is het oude vertrouwde autogas (petroleum gas).
LNG        dit is vloeibaar gemaakt aardgas.

Auto’s met bouwjaar 2000 en ouder.
Heeft u een benzine auto met bouwjaar 2000 of ouder dan adviseren wij u om de website E10check te raadplegen. De motor van uw auto is dan mogelijk niet geschikt voor het hogere percentage bio-ethanol in deze brandstof. Een alternatief voor u om te tanken is dan loodvrij 98, ook wel Super genoemd, maar dit is niet meer overal verkrijgbaar. Bij ons TinQ Brandstofstation kunt u nog wel loodvrij 98 tanken.

Verkeerd getankt?
Het kan iedereen overkomen. Al is het vrijwel onmogelijk om diesel in een benzine auto tanken. Het vulpistool van diesel is namelijk breder dan die van benzine waardoor deze niet in tank van een benzine auto past. Andersom, benzine in een diesel, kan wel gebeuren, immers het tankpistool past dan wel in de vulopening. Dit gebeurd vaak als je net een andere auto rijdt dan je gewoon bent, wanneer je bijvoorbeeld een keertje rijdt in de auto van je partner of een collega en dan even niet goed oplet. Wanneer u dit overkomt merkt u dit vrijwel direct na het wegrijden. De auto gaat dan inhouden, stotteren. Benzine is namelijk veel ‘schraler’ dan diesel en smeert daarom de dieselmotor niet waardoor er al snel schade kan ontstaan aan het brandstofsysteem. Het is daarom belangrijk om uw auto zo snel mogelijk veilig aan de kant te zetten en de motor uit te zetten.

Wanneer u geluk hebt kan u nadat de benzine uit uw auto verwijdert is, de tank gespoeld is en de brandstoffilter van uw auto is vervangen u uw weg weer vervolgen. In ernstigere situaties zullen ook de brandstofinjectoren vervangen moeten worden. Daarom, wanneer u tijdens of direct na het tanken al ontdekt dat u per ongeluk benzine hebt getankt in plaats van diesel, start uw auto dan niet, ook al is het nog geen liter benzine waarmee u uw dieseltank gevuld hebt.

Met de Euro Repar Car Service Pas wordt u geholpen wanneer u verkeerd hebt getankt. De kosten van hulp bij verkeerd tanken zijn inclusief. Hierin biedt de Euro Repar Car Service Pas u meer hulp dan de meeste pechhulpdiensten. Alleen de kosten voor het afvoeren van de verkeerd getankte brandstof is voor uw eigen rekening.

Twijfel?
Neem bij twijfel over welke brandstof u het beste kunt tanken contact met ons op.

contact
HomeNieuwsDe nieuwe brandstof etiketten