Klanten beoordelen ons gemiddeld met 4.8 uit 5 sterren.

APK 5 mei 2020

De APK gaat wel ergens over. Het gaat over de veiligheid van u en uw passagiers en die van uw medeweggebruikers.

De APK staat in de wet
De Algemene Periodieke Keuring (APK)  is de Nederlandse invulling van Europese wetgeving. Deze wet schrijft een verplichte autokeuring voor die de verkeersveiligheid moet bevorderen en het milieu beschermen. Niet elk autobedrijf mag een APK uitvoeren.
Je moet hiervoor een vergunning hebben gekregen van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Om deze vergunning te verkrijgen moet de werkplaats aan de door de RDW gestelde inrichtingseisen voldoen. En de auto technicus moet bevoegd zijn om een APK uit te voeren. Hiervoor moet de auto technicus een branchecertificaat APK-keurmeester halen. Deze bevoegdheid moet de auto technicus elke twee jaar verlengen door dan opnieuw aan te tonen dat hij of zij nog over de juiste kennis en vaardigheden beschikt. Maar ook wordt in deze twee jaar het geleverde werk van de APK keurmeester door de RDW gevolgd. Dit gebeurd door het houden van APK steekproeven.

Steekproef
De RDW controleert op het autobedrijf waar de APK is uitgevoerd steekproefsgewijs of de APK op de juiste manier is gebeurd. Wanneer uw auto APK is gekeurd moet deze door het autobedrijf afgemeld worden bij de RDW. Direct volgt dan een melding van de RDW of de auto in een steekproef is gevallen. Wanneer dit de situatie is moet de auto 90 minuten blijven staan. In die tijd bezoekt een controleur van de RDW het bedrijf en controleert dan of de APK goed is uitgevoerd.

Wat wordt er gecontroleerd bij de APK-keuring?

Algemene controle
Als eerste wordt de auto in zijn algemeen gecontroleerd waarbij er onder ander gekeken wordt naar de kilometerstand en het voertuigindentificatienummer. Komt de auto overeen met de gegevens op de kentekenkaart, kentekenbewijs of kentekenregister? En laat de kilometerstand een logisch beeld zien ten opzichte van eerdere registratiemomenten van de kilometerstand?

Verkeersveiligheid
Daarna wordt er gekeken naar de verkeersveiligheid. Gecontroleerd worden de remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie van de auto.

Milieu
Ook is er aandacht voor het milieu door het meten van de uitstoot van uitlaatgassen en aanwezigheid van onderdelen als een roetfilter en katalysator. Bij dieselauto’s met een bouwjaar vanaf 1980 doet de APK keurmeester een roetmeting. Hierin wordt gemeten hoeveel roet de auto uitstoot. En bij benzine auto’s  of een LPG auto met een geregelde katalysator wordt vanaf bouwjaar  1993 door de APK Keurmeester een viergasmeting uitgevoerd. Hierin wordt gemeten of de auto niet meer uitlaatgassen uitstoot dan wettelijk mag.

APK keuringsrapport
Wanneer uw auto is gekeurd ontvangt u een APK-keuringsrapport. In dit rapport staan beschreven:

    • Reparatiepunten: dit zijn reparaties die aan uw auto uitgevoerd zijn tijdens de APK-keuring.
    • Afkeurpunten: dit zijn reparaties die aan uw auto uitgevoerd moeten worden om veilig uw weg te kunnen vervolgen. U mag dan niet meer met de auto rijden zolang deze niet zijn uitgevoerd.
    • Adviespunten: dit zijn gebreken aan uw auto die niet tot het afkeuren van uw auto leiden maar wel op korte termijn opgelost moeten worden.

Hoe vaak moet uw auto APK gekeurd worden?
Hoe vaak een auto APK gekeurd moet worden is afhankelijk van op welke brandstof de auto rijdt, de datum waarop de auto voor het eerst is toegelaten en het gewicht van de auto. De datum eerste toelating is de datum waarop de auto voor het eerst op kenteken is geregistreerd, dit kan ook in het buitenland zijn.

Benzine en elektrische personenauto’s vanaf datum eerste toelating 1 januari 2005
De eerste APK moet na 4 jaar (voor vervaldatum APK), daarna twee keer na 2 jaar en daarna na elk jaar.

Diesel of LPG personenauto vanaf datum eerste toelating 1 januari 2005
De eerste APK moet na 3 jaar (voor vervaldatum APK) en daarna na elk jaar.

Voor alle personenauto’s, ongeacht de brandstof, met een datum eerste toelating voor 1 januari 2005 geldt een eerste APK na 3 jaar (voor de APK vervaldatum) en daarna na elk jaar. Voor auto’s van 30 jaar en ouder is de APK keuring elke 2 jaar (voor vervaldatum APK) en voor auto’s van voor 1 januari 1960 is geen APK-keuring verplicht.

Is uw auto aan een APK-keuring toe? Wij  doen dit tegen aantrekkelijke actieprijzen en wanneer u de APK combineert met een volledige onderhoudsbeurt dan is deze zelfs gratis*. Maak hiervoor een afspraak in onze werkplaats dan zorgen wij dat u weer veilig uw weg kan vervolgen. *met uitzondering van een A-beurt/controlebeurt

 

maak nu een afspraak
HomeNieuwsAPK