Klanten beoordelen ons gemiddeld met 4.8 uit 5 sterren.

Airco optimaal gebruiken 6 mei 2021

Als het zonnetje maar even schijnt kan het in de auto al flink warm worden. Als de auto stil staat is een raam open laten staan niet de oplossing om de auto minder warm te laten worden. De auto in de schaduw parkeren of de voorruit afdekken met zonnescherm kan wel een aantal graden verschil brengen. En een zonnescherm kan je in de winter weer gebruiken om de autoruit ijsvrij te houden.

 Als u met uw auto op pad gaat raden wij u aan om op een echt warme dag, voordat u de airco aanzet,  de auto eerst even af te koelen door de autodeuren tegen elkaar open te zetten en het eerste stukje met de ramen open te rijden. Wanneer de ergste hitte uit de auto is, is het tijd om de airco zijn werk te laten doen.

Hoe gebruik je de airco?
Wij hebben 8 tips voor u om de airco in uw auto optimaal te laten functioneren:

  1. Wanneer uw auto over een eco-modus beschikt dan moet u deze uitschakelen om de airco goed te laten werken.
  2. Het snelste wordt de gewenste temperatuur bereikt wanneer u de luchtcirculatie (foto) op de recirculatiestand van de auto zet. Dit geldt ook wanneer u de auto wil verwarmen. Als de gewenste temperatuur is bereikt laat dan de frisse buitenlucht weer binnen, daar blijft u als berijder ook lekker fris bij.
  3. Voor een gelijkmatige verdeling van de temperatuur over de auto en dat alle passagiers in de auto ervaren dat de auto afkoelt is het belangrijk dat alle luchtinlaten in de auto geopend zijn.
  4. Om de overgang in temperatuur voor uw lichaam tussen de auto en buiten niet te groot te laten zijn, adviseren wij om de temperatuur van de airco niet lager te zetten dan vijf graden onder de buitentemperatuur.
  5. Schakel enkele minuten voordat u op plaats van bestemming bent de airco uit. Dit voorkomt condensvorming in de auto maar ook in het airco systeem. Condens in het airco systeem is een voedingsbodem voor bacteriën en schimmelvorming die op hun beurt weer vieze geurtjes kunnen veroorzaken. Laat om deze reden ook niet een automatische airco het hele jaar op automatisch staan.
  6. Zijn de ramen in uw auto beslagen? Dan is de airco van uw auto ook het systeem om de auto ruiten snel te ontwasemen.
  7. Voor een goed werkende airco is het belangrijk om de airco regelmatig te gebruiken. Het systeem zal dan minder gevoelig zijn voor lekkage doordat de afdichtingen dan minder de kans krijgen om uit te drogen. En tevens wordt daarmee condens in het airco systeem met bijbehorende vieze geurtjes voorkomen. Wij adviseren u daarom om ten minste één keer per week de airco te gebruiken voor ten minste 15 minuten.
  8. Tenslotte, het gebruik van de auto kost vermogen en daarmee extra brandstof. Gebruik de airco daarom bewust. Schakel de eco-modus, wanneer uw auto hierover beschikt, daarom weer in wanneer u de airco niet gebruikt. En wanneer de auto hard moet werken, bijvoorbeeld wanneer u met de auto en caravan door de bergen rijdt, schakel dan de airco zelfs uit.

Airco onderhoud
De airco van uw auto heeft regelmatig onderhoud nodig. Wij adviseren om elk jaar de airco van uw auto te laten controleren. Want ook als u al onze tips voor het gebruik ter harte hebt genomen verliest een airco ongeveer 8% van zijn koudemiddel wanneer er geen sprake is van lekkage. Dit betekent dat het koudemiddel van uw airco met enige regelmaat bij gevuld moet worden. Daarnaast moet met enige regelmaat het interieurfilter van de auto vervangen worden en de verdamper gereinigd. Dit voorkomt vieze geurtjes in uw auto.

Uw auto of de airco is niet kapot wanneer u een plasje water onder uw auto ziet staan wanneer u de airco hebt gebruikt. Dit is juist heel normaal. De airco heeft dan goed zijn werk gedaan. De warme lucht is dan uit uw auto onttrokken en door het systeem omgezet in condens, dit is het plasje water dat u ziet. Ook iets om rekening mee te houden: wanneer het buiten koud is, in de regel onder de vijf graden onder nul, werken veel airco’s niet meer. Het zal dan niet mogelijk zijn om uw ramen te ontwasemen met behulp van de airco.

In het instructieboekje van uw auto vindt u alle informatie over het juiste gebruik en het onderhoud van de airco van uw auto.

 Wilt u de airco van uw auto bij laten bijvullen of laten controleren? Wij doen dit tegen aantrekkelijke actieprijzen. Maak hiervoor een afspraak in onze werkplaats dan zorgen wij dat uw auto in top conditie blijft.

maak nu een afspraak
HomeNieuwsAirco optimaal gebruiken